علوم انسانی اسلامی و فرصت عرضه جهانی معنا
ابراهیم سلیمی کوچی
ستادیار دانشگاه اصفهان
چکیده
جامعه ایران همواره از جرگه جوامع دارای بنیه تمدّنی و فلسفی به شمار رفته است. ارزش میراث فکری پیشینیان در تولید نظریهها و رهیافتهای روزآمد و شاذ علوم انسانی و اجتماعی بر کسی پوشیده نیست. از این رو میتوان امید داشت که علوم انسانی ایران سده بیست و یکم آنچنان که هست و آنچنان که میتوانسته باشد و نیست، جایگاه بختیار و مهمی در عالم خواهد داشت. مهم از این حیث که هنوز کمابیش زیرساختهای دیرینش را با سماجت و پایمردی حفظ کرده است. و بختیار از این لحاظ که میتواند با رجوع به منابع اصیل درونسرزمینی و بهرهگیری از روشهای تحقیق مطلوب و متناسب با آرمانهای بومیسازی علوم انسانی موجود، بشارتهای فراوانی برای دنیای بحرانزده و سرخورده از فقدان معنای معاصر داشته باشد.
آنچنان که میدانیم، تار و پود علوم انسانی اسلامی در ایران به معنای خاص آن با دغدغههای اخلاقی و حکمی و ارزشی گره خورده است. هجوم بیتعارف و بیمجامله مدرنیسم در تمام ساحتهای نظری و عملیاش هنوز هم نتوانسته بنیان چنین عمارت دیرینه و فرهمندی را از پایبست ویران کند. مراد ما از طرح چنین فرصت بیبدیل و چنین نیکبختی ممتازی، دعوت به نوعی بازاندیشی نقادانه و تحلیلی در عرصهی اندیشهورزی و تفقه در منابع فرهنگی اسلامی-ایرانی برای تولید یا بازتولید معناست. بیشک نهادینه و اجرایی شدن راستین و عالمانه آرمانهای تحوّل در علوم انسانی موجود به تغییر کیفیت نقشآفرینی علوم انسانی در جامعه کنونی ایران کمک شایانی خواهد کرد و حتی فرصتهای بیبدیلی در باب بازتولید معناهای نو و اصیل حتی برای ارایه در مقیاسهای فراسرزمینی به بار خواهد آورد.
واژگان کلیدی: ایران، نقد علوم انسانی موجود، بحران معنا، فرصت بازتولید و عرضه جهانی معنا.
عضدانلو، حمید. (۱۳۸۰). گفتمان و جامعه. تهران: نشرنی.
فوکو، میشل. (۱۳۷۸). نظم گفتار. ترجمه باقرپرهام. تهران: آگاه.
میرزایی، یحیی. (۱۳۹۱). «درآمدی بر اسلامیسازی روش تحقیق در حوزه علوم انسانی». خردنامه. شماره ۹۴٫ تهران: گروه مجلات همشهری.
Landman, Todd. (2006). Studing Humain Rights. London: Routledge – Political Science.
Lévy, Jacaues. (2007). Milton Santos: philosophe du mondial, citoyen du local. PPUR presses polytechniques.
Maxwell, Nicholas. (2007). Knowledge to Wisdom: A Revolution for Science and the Humanities. London: Pentire Press.
Quellet, André.( ۱۹۸۳). L’évaluation créative: une approche systémique des valeurs. Quebec: PUQ.
Vergnioux, Alain. (2003). L’explication dans les sciences. Bruxelle: De Boeck Supérieur.