تبیین و ترسیم چرخه مدیریت تولید علوم انسانی ـ اسلامی «با رویکرد الگوی مدیریت شبکهای»
حجتالاسلام و المسلمین دکتر عبدالعلی رضایی،
عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی
الگوی شبکهایْ ساختاری مناسب برای مدیریت و مشارکت حداکثری نظام علمی کشور در تولید علوم انسانی ـ اسلامی است که در آن تولید رقابتی علوم انسانی ـ اسلامی بر اساس نیازمندیهای فرهنگ دینی امکانپذیر میشود.
الگوی مدیریت شبکهای فضای حداکثری را برای نواندیشی و آزاداندیشی، که وصف اصلی اسلامی در فعالیتهای علمی است، فراهم میسازد تا از این طریق، ساختار علمی موجود کشور به یک ساختار علمی مستقل، نو و پویا مبدل شود و حداکثر همگرایی، همفکری و همکاری در رشد، گسترش و تکامل علمی محقق گردد.
تا مادامیکه نهادهای علمی کشور زیر پوشش یک مدیریت شبکهای سازماندهی نشوند، امکان تولید هماهنگ و انبوه علوم بهخصوص در علوم انسانی ـ اسلامی تحقق نخواهد یافت.
ارکان الگوی مدیریت شبکهای شامل شورای عالی انقلاب فرهنگی است که نقش قرارگاه و مرکزیت شبکه را داراست. حوزههای علمیه نیز در تولید علوم انسانی ـ اسلامی، عضو رکنی شبکه محسوب میشوند و در بالاترین سطح بنیادی ایفای نقش میکنند. حوزهها مفاهیم پایه و بنیادی را بهوسیله روش اجتهادی از متن آیات و روایات استخراج کرده و در اختیار اندیشکدهها و فرهنگستانهای علوم انسانی قرار میدهند تا اقدام به تئوریپردازی کنند. در مرحله بعد، پژوهشگاههای وابسته به هر اندیشکده و فرهنگستان به شرح و بسط نظریه پرداخته و برای آن اقدام به تولید فلسفه و روش تحقیق نظری، کتابخانهای و میدانی میکنند. در مرحله چهارم، آزمایشگاه تحت اشراف هر اندیشکده و فرهنگستان در فضای آزمایشگاهی میزان کارآمدی نظریات تولیدشده را آزمایش و اندازهگیری میکند. در مرحله پنجم دانشگاه، نظریه آزمایششده را از طریق روشهای تحقیقات نظری، کتابخانهای و میدانی تطبیق میدهد تا تبدیل به علم قابل تفاهم و انتقال شود.
کلیدواژهها: الگوی مدیریت شبکهای، شبکه علمی، ارکان، مفاهیم اعتقادی، اخلاقی، تکلیفی. قم
کتابنامه
قرآن کریم
نهجالبلاغه
پیروزمند، علیرضا. ۱۳۸۲٫ کتاب نرمافزار مهندسی تمدن اسلامی. قم انتشارات دفتر فرهنگستان علوم اسلامی.
ــــــــــــــــــ. ۱/۱۲/۱۳۷۰٫ بیانات در دیدار با طلاب و فضلای حوزه علمیه قم.
خامنهای، سید علی. ۲۶/۹/۱۳۸۱٫ بیانات در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی.
رضایی. عبدالعلی. ۱۳۷۷٫ مرحله تغییرات مدیریت شبکهای تحقیقات. جزوه. قم. انتشارت فرهنگستان علوم اسلامی.
ــــــــــــــــ. ۱۳۸۸٫ طرح کلیات الگوی مدیریت شبکهای کلان دستگاههای فرهنگی. قم. انتشارات فرهنگستان علوم اسلامی.
ــــــــــــــــ. ۱۳۸۹٫ الگوی طراحی سازمان مدیریت شبکهای تحقیقات. قم انتشارات فرهنگستان علوم اسلامی.
سیاستهای کلی نظام در بخش فرهنگ، مجمع تشخیص مصلحت نظام، بند ۴٫
قماشچی، فردوس. ۱۳۸۱٫ بررسی مبانی نظری مدیریت شبکهای تحقیقات و ارائه شاخصهای مدل مطلوب. دانشگاه علوم پزشکی بقیهًْالله الاعظم (عج)، دانشکده بهداشت، استاد راهنما حجتالاسلام و المسلمین عبدالعلی رضایی.
کاستلز، مانوئل. ۱۳۸۴٫ عصر اطلاعات: اقتصاد، جامعه و فرهنگ (ظهور جامعه شبکهای). جلد اول. ترجمه احد علیقلیان و افشین خاکباز. تهران. انتشارات نشر نو، چاپ چهارم.
مرعشی.سید جعفر. ۱۳۷۶٫ توسعه تفاهم علمی. تهران. انتشارات سازمان مدیریت صنعتی. چاپ اول.
میرباقری، سیدمحمدمهدی. ۱۳۸۹٫ گفتارهایی پیرامون تحول در علوم انسانی. قم. اتشارات فرهنگستان علوم اسلامی.
Broering NC, Hylton JC, et al. 1991. )Bio SYNTHESIS: access to Knowledg network of health sciences databases(. J Med syst. 15 (2): 139-153.
Gabrieli ER. 1978. )Medical in formation system, health records, and knowledge banks(. Med Instrum; 12(4): 245- 247.
Lverson DC, calonge BN, et al. 1988. )The development and management of primary care research network(, 1978-87. Fam Med; 20 (3): 350-356.
Lauf, Hayward R. 2000. )Building a virtual network in a community health research training program(. J Am Med Inform; 7